01-08-2018

Blog

WERKEN OP VAKANTIE? HET KAN!

Het grootse voordeel van zzp’er zijn? Vrijheid! Met name wanneer je in de zakelijke dienstverlening zit, heb je als zzp’er vaak de vrijheid om te werken waar je wilt. Of je dit nou doet vanaf je zolderkamer, flexwerkplek of vanaf een tropisch eiland aan de andere kant van de wereld; het kan allemaal. Ben jij zzp’er en ga jij deze zomer nog naar het buitenland? Met deze 5 tips kun jij werken en vakantie prima combineren!

1. Breng je opdrachtgevers tijdig op de hoogte van je vakantieplannen

Het is slim om je vakantieplannen op tijd te delen met je (vaste) opdrachtgevers. Zo kunnen jullie de planningen tijdens de vakantie met elkaar afstemmen en een realistisch beeld schetsen wanneer het werk af kan zijn. Leg duidelijk uit wat het inhoudt dat jij op vakantie bent; werk je door en hoe veel uur besteed je dan aan het werk op vakantie? Hoe vindt overleg plaats? Wil je even niet werken en echt vakantie nemen, zeg dit dan ook op tijd. Geheimzinnigheid wekt alleen maar wantrouwen!

 

2. Kies een bestemming met de juiste voorzieningen

Een goede voorbereiding is het halve werk: kies een bestemming met de juiste voorzieningen. Check altijd of er gratis en veilige Wi-Fi aanwezig is bij de accommodatie waar je verblijft. Als je het fijn vindt om je te kunnen terugtrekken op je hotelkamer, kijk dan of er een bureau aanwezig is. Anders zijn hotellobby’s ook vaak geschikte plekken om te werken. Is er geen geschikte plek aanwezig bij je accommodatie, dan is een koffiecafé, McDonalds of IKEA ook een goede optie. Ga je naar een stad in Europa? Zoek eens naar co-working spaces! Deze flexibele werkplekken zijn in elke grote stad wel te vinden.

 

3. Maak een back-up en denk aan digitale bescherming

Zorg dat je van alle bestanden op je laptop een goede back-up hebt. Sla alles bijvoorbeeld op via Dropbox of OneDrive. Het zou een nachtmerrie zijn als je op vakantie al je bestanden kwijtraakt waar je hard aan hebt gewerkt. Een digitaal ongeluk zit immers in een klein hoekje! Zeker als je in hotels, koffiecafés of met WiFi-hotspots werkt, moeten je bestanden veilig zijn. Let op: vermijd waar mogelijk open verbindingen waar je geen wachtwoord hoeft in te vullen. Vergeet je nog wel eens een wachtwoord? Zorg in dat geval dat je de belangrijkste inlogs en wachtwoorden hebt als je op reis gaat, bijvoorbeeld met een wachtwoordapp. Goede apps hiervoor zijn LastPass, 1Password en KeePass.

 

4. Houd rekening met tijdsverschil

Als je naar het buitenland gaat en je werk met je meeneemt, dan is het tijdsverschil een complicerende factor. Als je bijvoorbeeld aan de Amerikaanse oostkust zit, is het daar 6 uur vroeger dan in Nederland Als je veel contact hebt met Nederlandse opdrachtgevers tijdens kantooruren, heb je in zo’n geval maar 2 uur de tijd om contact te hebben. Plan telefoon- of videogesprekken dus goed in!

 

5. Nieuwe inspiratie

Een nieuwe omgeving kan wonderen doen voor je inspiratie! Werken op afstand is niet alleen leuk, het kan ook nog eens waardevol zijn voor je bedrijf. Kijk eens om je heen hoe mensen op je plek van bestemming zakendoen. Ga in gesprek met mensen en wellicht ontmoet je ondernemers in hetzelfde vakgebied. Wie weet wat daar uit kan rollen. Niet alleen is de kans groot dat je met een koffer vol nieuwe ideeën naar huis gaat, misschien heb je ook wel een nieuwe klant aan de haak geslagen.

 

Tegenwoordig nemen steeds meer mensen hun laptop mee op vakantie. Laten we alleen niet vergeten waar vakantie echt om draait: ontspanning! Het beste is om je werk daarom thuis te laten. Opladen gaat het beste als je de dagelijkse dingen loslaat. Geniet van een nieuwe omgeving en activiteiten waar je normaal gesproken niet aan toekomt. Alleen zo kom je volledig uitgerust thuis en kun je weer met nieuwe energie aan het werk!

Contact ons

    Apollo workspaces

    Bekijk hier onze openingstijden